Гъбите Кладница са едновременно изключително вкусни и здравословни, те са естествен източник на статини, които намаляват нивото на лошия холестерол. Освен това обаче, те са богати още и на витамини от групата В и протеини. Съдържанието на витамин B3 в този вид гъби е от 5 до 10 пъти по-голямо в сравнение с това във всеки друг зеленчук. Тези гъби също така съдържат по-голямата част от минералните соли, които са необходими на човешкото тяло. Съдържанието на калция, фосфора и желязото в Кладницата е приблизително двойно по-голямо от това в говеждото, свинското и пилешкото месо, но в Кладницата няма никакви мазнини и холестерол.
Текстурата на гъбите Кладница е прекрасна, а вкусът им невероятен. Те могат да се ядат както сурови така и сготвени, най-вкусни са когато са приготвени съвсем просто, сотирани в масло с малко лук и чесън, но пък панирани се превръщат е едно чудесно основно пролетно ястие.
Необходими продукти:
* прясни гъби "Кладница" с изрязани дръжки (те са жилави)
* 2 яйца, разбити с 2 с.л. вода
* брашно
* галета
* сол и черен пипер
* къри (по желание)
* олио
Начин на приготвяне:
1. Измийте и подсушете гъбите.
2. Сложете разбийте яйцата и брашното в две отделни плитки чинии.
3. Смесете галетата с подправките в друга плитка чиния.
4. Загрейте олиото в тиган на среден огън.
5. След това започнете да потапяйте гъбите в брашното (изтръскайки излишното), после в яйцата, галетата и накрая ги пускайте в сгорещеното олио.
6. Пържете до златисо. Като изваждате панираните гъби от олиото ги поставяйте върху кухненска хартия.
7. Когато изпържите всички гъби, ги поръсете с черен пипер и сол (ако е необходимо) и сервирайте веднага.
Може да ги сервирате със сладък чили сос.
Източник: tofoodwithluv.blogspot.com.au
0 коментара:
Публикуване на коментар