Розовото езеро е сравнително плитко и е с много висока соленост - почти 40%, като във всеки литър вода има по около 380 грама сол. На брега му могат да се видят струпани множество купчини и торби със сол, като винаги ще се намери някой от местните, който да ви обясни как се добива солта от водите на Ретба и какво правят с нея след изваждането й. Обикновено добивът се извършва с лодка, с която се достига до по-дълбоките части на езерото. Там човекът слиза и се "гмурка" във водата, за да извади солта от дъното и да я натовари в лодката. Той обаче не бива да остане в нея твърде дълго, защото високото съдържание на сол уврежда и изсушава кожата. Освен силно солена, водата на Ретба е и доста гореща, като някои хора я сравняват със сироп. Повечето от работниците, събиращи сол, работят по 6- 7 часа на ден. За да предпазят кожата си от солта те натъркват тялото си с масло от карите (ший).
0 коментара:
Публикуване на коментар