Нейно Височество Палачинката
Палачинките са една от най-любимите закуски за всеки. Всички знаем рецептата за класическите тънки палачинки - 2 яйца, 2 чаши пр. мляко (400 мл), 2 чаши брашно, щипка сол, олио 2-3 суп. лъжици. А пък с пълнежа може да експериментираме до безкрай.
Американските палачинки са по-пухкави и по-дебели от европейските, защото се добавя бакпулвер в състава им. Рецептата е също толкова кратка като тази на креповете. Американските палачинки може да имат следния състав: 450 грама брашно, 4 супени лъжици бакпулвер, 3 яйца, 450 мл мляко, 3 супени лъжици разтопено масло, 6 супени лъжици захар и половин чаена лъжичка сол - ще получите 10 големи и пухкави палачинки. Добави плодов сироп, мед или шоколадов топинг, пресни плодове, като череши, малини, боровинки или ягоди и бита сметана.
Френските палачинки се наричат - crêpes. Външният вид, мирис и вкус на френските крепове са уникални. Ако искате да си сготви свои френски крепове, ще се нуждаете от следните съставки: 250 грама брашно, 4 яйца, ½ литър мляко, 50 гр масло, половин чаена лъжичка сол. За допълнителен вкус можете да добавите лимонови кори, ванилия и половин чаена лъжичка ром. Ако искате да следвате оригиналната рецепта на френските крепове, използвайте пълнеж от сладко или шоколад.
Принцеса Кифла и приц Кроасан
Рецепта за козуначени кифлички с мармалад:
Продукти: 500 гр.
козуначено тесто (1/2 мая, 1/2 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 400 гр. брашно, 1-2 яйца, 20гр масло). 1-2 жълтъка за намазване.
Начин на приготвяне:
Приготвяне на тестото: Разторете маята в хладко мляко, заедно с малко захар и брашно и я оставете да втасва. Смесете в подходяща купа пресятото брашно, яйцата, захарта, разтопеното масло и втасалата мая. Замесете меко и гладко тесто. Сложете готовото тесто в съд, похлупете го с кърпа и го оставете да втасва 1-2 часа. Омесете го още един път.
1) Разточете тестото на листове с дебелина 1см. и ги нарежете на триъгълници.
2) В широката им част слагайте от избраната от вас плънка (сладко, мармалад, сирене, шоколади и др.).
3) Намажете ги с разбитите жълтъци и ги поръсете със захар.
4)Оставете ги да втасат за 30-40 минути и ги изпечете на умерена фурна.
Придворната дама Филийката
Филийката е най-лесна за приготвяне и любима закуска на всеки.Филийката се изявява в множество роли, а ето и някои от най-известните:
Препечена филийка с масло (а защо не и с шарена сол).
Пържена филийка
Препечена филийка с кашкавал
Намазана филийка с течен шоколад
Сандвич с фъстъчено масло и сладко
Сандвич на тостер с сирене/кашкавал
Намазана филийка с мармалад или сладко
Сандвич с краставица и крема сирене
Препечена филийка с сирене и яйца
Препечена филийка с яйце
Филийка с мед (и с маргарин по желание)
Сандвич с каквото си поискате
Друга незаменима част от закуската са яйцата. Знаете ли, че ако закуската ви включва яйца, това ще ви засити за дълго и ще ви помогне да контролирате апетита си през останалата част от деня, като приемете по-малко калории. А ето и двата най-известните варианта за яйца на закуска.
Бъркани яйца
И сварени яйца
Рицарите на закуската - Плодовете
Плодова салата
Йогурт с плодове
Мюсли
Други сутрешни изкушения са:
Гофретите
и Мъфените
А сега да се върнем към нашето детство и да си спомним за
макароните с масло и сирене (или със захар)
и
макароните с яйца и захар на фурна
Други типични български закуски са
бухтичките
и
мекиците
И накрая да ви напомня за витаминозните бомби на закуската:
Прясно изцедените сокове
и нашумелите напоследък невероятни
Смутита
0 коментара:
Публикуване на коментар