1) Декорация на яйца с изолирбанд
Изрязаните с ножица парчета дантела се поставят върху яйцето под наклон и с дължина по желание. Връзват се на възел или се прикрепват с гумена ластичка (от тези, които най-много скубят косата). Може да се направят концентрично, пресечно, симетрично или да покрият цялото яйце. Трябва да се стегне добре, за да не прониква боя под плата. "Опакованите" яйца се поставят в купата с разтворена боя и се боядисват по стандартния начин. След като изсъхнат, ластичката и дантелата внимателно се махат, за да оставят своята красива бяла следа. Нежността на дантелата придава невероятна ефирност.
Инструменти и материали:
* Стъклен или емайлов съд за варене (не алуминиев) ножици
* Парчета от 100% коприна - отрязани копринени шалове, вратовръзки или блузи - достатъчно големи за да покрият едно яйце.
* Квадратни парчета от стари бели чаршафи, калъфки за възглавници, покривки за маса, които са достатъчно големи, за да покрият едно яйце.
* телчета за стягане
* 3 супени лъжици бял оцет
* Топла вода
* Щипки или лъжица
* олиосълфетки
2. Плътно увийте едно сурово яйце с парче коприна, като прецените къде искате да се отпечата шарката. Закрепете с телче за стягане.
3. Поставете увитото в коприна яйце в едно от парчетата от стар чаршаф и го стегнете с телче.
4. Поставете яйцата в емайлирана или стъклена тенджера. Напълнете тенджерата с достатъчно вода, за да покрие напълно яйцата. Прибавете три супени лъжици ябълков оцет към водата.
5. Изчакайте водата да заври. Намалете котлона и оставете яйцата да врат за 40 минути или повече.
6. Извадете яйцата от водата с щипка или лъжица и ги оставете да изстинат.
7. Отстранете парчетата коприна от охладените яйца.
8. Накрая ги намажете със салфетка потопена в олио.
4) Декорация с декупаж
Материали:
* мека хартия или разноцветни салфетки
* ножица или перфоратор с интересни форми
* декупажно лепило (или лак), четка
Интересната визия се постига с натрупване на слоеве, т.е. не е притеснително, че се застъпват формите. Така се създава интересен оптичен ефект и своеобразна плътност. Изрязаните (или перфорирани) формички се закрепват с по капка от декупажното лепило, а след това цялото яйце се минава с тънък слой от него. Сигурна съм, че това ще му придаде и допълнителна здравина, така че ще излезе най-добрият борец. Подредени в кошница с великденска трева, са като истинска цветна градина.
За този вид декорация на яйца ще ви трябват боички и по лъжица олио и лъжица оцет за всяка чаша с разтворена в нея боичка.
2. След това отпечатайте точките върху яйцето като го търкаляте внимателно.
3. Оставете яйцето да изсъхне добре и ако искате повторете с друг цвят по същия начин.
7) Великденски яйца на хаотични ивички – отпечатване с връвчица
Ако искате може да комбинирате различните техники и да си направите великденски яйца с чертички - отпечатани с картон от крушка и точки - отпечатани с наелон на балончета или да добавите и отпечатъци от пръстите си в дизайна на яйцето.
Оставете въображението си да се развихри и се забавлявайте докато правите най-красивите великденски яйца, с които да зарадвате близките си.
8) Великденски яйца на петна – отпечатване с домакинско фолио
Самото боядисване на яйцата става по следния начин:
2. Поставете яйцето в центъра на фолиото. Увийте го внимателно с него и с лек натиск оставете боята да се отпечата върху яйцето.
3. Извадете яйцето и го оставете да изсъхне. След това ако искате повторете процедурата с различни цветове боя.
9) Декорация с пастели
Преди да започнете с дизайна на яйцата се уверете че те са студени. С пастели нарисувайте дизайна. Децата успешно могат да се включат точно в тази част:
10) Декорация с четка за зъби
11) Декорция с листа
Техниката е лесна, бърза и ефектна. Може да се изпълни от всеки. Подходяща е за домакини, които нямат много свободно време.
За да боядисате яйцата по този начин ще ви трябват:
Малки листенца от различни растения. Може да използвате листа от билки, подправки или цветя, каквото ви харесва. В тази демонстрация са използвани листа от папрат, кантарион, мащерка и мента.
Яйцата трябва да са твърдосварени. Добре е да са бели, за да хване хубаво цвета на боичката и щампата да се откроява по-ярко.
Ще ви трябва и един наелонов чорап (изрязано парче от стар чорапогащник върши работа) и гумено ластиче, с което да пристегнете чорапа.
Ще ви трябва разбира се вода, оцет, боички за яйца (може и със сладкарски оцветители), лъжица и съдинки, в които да разтворите боичките.
Ето как става самата декорация:
Поставете листото върху яйцето.
След това го покрийте с наелоновия чорап. Изпънете и изтеглете чорапа добре. Свободните му краища усучете и привържете с ластичето.
Всяка боичка разтворете в отделен съд. Следвайте инструкциите на опаковката за правилно разтваряне на боята. След това потопете яйцето и го оставете накиснато в боята. Колкото повече го държите, толкова по-наситен ще стане цвета му.
Когато е готово внимателно отстранете ластичето, развийте чорапа и махнете листенцето.
Оставете яйцето да изсъхне добре, след което може да го полирате с мека памучна кърпа и малко олио.
0 коментара:
Публикуване на коментар